“Пекло, де твоя перемога?”: освячено храм у селі Ходоси

dsc_0209Радість від свята Світлого Воскресіння Христового у селі Ходоси сьогодні була помножена у стократ. Торжество Православ’я, чудо Боже і Великодній подарунок — так віряни УПЦ у багатостраждальному і сумнозвісному селі називають сьогоднішню подію. І з їхніми словами складно не погодитися —  менше, ніж за 6 місяців, православна громада Ходосів звела новий красень-храм, який сьогодні було освячено.

— Трудилися усім селом, — не без хвилювання розповідає настоятель храму ієрей Андрій Тижук. —Люди працювали, не покладаючи рук, приїздили на допомогу жителі сусідніх сіл, усе робили своїми силами. Збудували менше, ніж за 6 місяців: 14 листопада 2015 року, на Косми і Даміана Римських, відбулася закладка, а сьогодні, милістю Божою, маємо знову свою церкву. Іще триватимуть оздоблювальні роботи, але, головне уже зроблено.

Події осені 2014 року, коли агресивний натовп прихильників Київського Патріархату, “Правого сектора”, партії “Свобода”, деяких чиновників та силовиків із болгаркою, ломами та кулачними боями влаштував “мирний перехід” та “зміну юрисдикції громади”, із жахом досі згадують не тільки православні віряни Ходосів. Кожен, хто бачив у мережі відеокадри вечора 20 вересня півтора роки тому, може зрозуміти значущість сьогоднішньої події як для усього села, так і для православної Рівненщини загалом.

Символічно, що освячення новозбудованого храму, у співслужінні прес-секретаря Рівненської єпархії ігумена Германа (Кулакевича) та собору духовенства, звершив благочинний церков Рівного та Рівненського району митрофорний протоієрей Валерій Капітанюк. Того трагічного вересневого вечора, під час захоплення ходоського храму на честь Нерукотворного Образу Спасителя, саме отець благочинний став на шляху знавіснілої юрби. Тоді бойовики не хотіли чути умовлянь зупинитися, не чинити беззаконня і зірвали зі священика ієрейський хрест.

Пасху в народі називають царицею всіх свят. І у ці Пасхальні дні у вас справді царствене свято, — після освячення престолу розпочав проповідь отець Валерій. — Сьогодні згадуються події 2014 року, коли, здавалося б, уже погасла лампада духовності у цьому селі. Але так, як на Голгофі не усі залишили Спасителя, не відреклися від віри у нього, так і ви не залишили святого Православ’я та вашого настоятеля. Дочекалися: Божою милістю,  молитвами святого апостола Андрія, вашими трудами, цей храм освячено.

Після освячення престолу було звершено першу Божественну Літургію в новозбудованому храмі. Щастя і емоції громади Ходосів словами передати складно — люди плакали від радості. Ще б пак — після рейдерського захоплення церкви богослужіння звершувалися у звичайній сільській хаті; у двох кімнатках тіснилося до сотні вірян, коли людей було більше, молитися доводилося навіть на кухні.

Тепер красивий мурований храм велично височіє над селом.

Бажаємо, щоб заступництвом апостола Андрія Первозванного, святих безсрібників та чудотворців Косми і Даміана, святого Георгія Побідоносця Господь благословив тут ще не одному поколінню православних мешканців Ходосів підносити свої молитви та дякувати за Його милосердя.

 

Переглядів: 83

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *