Святкування в с. Ходоси Рівненського району

Ходоси – маленьке село на західній Україні. Де люди живуть з палкими, гарячими серцями, відданими історії України, де бережуть традиції та етнос своїх предків.

29 серпня – хлібний або горіховий Спас. На цей день як правило, закінчують жнива і пекли хліб із муки нового урожаю. Також цей день пов’язують із масовим збором лісових горіхів.

Ще одна назва цього свята – «Спас на полотнах»: у цей день святкують перенесення в Константинополь Нерукотворного Образу Спасителя, тому згодом він став часом продажі і освячення полотен.

Взагалі кінець Успенського посту по всій Україні відзначали ярмарки, і вважали, що в цей день потрібно купити хоч що не будь інакше удачі не буде весь рік.

В Православній традиції ця історія пов’язана з хворим царем Едесси Авгарем і відвідування його Фадеєвим після того, як посланий їм художник не зумів зобразити Христа; Христос умив обличчя, витер його хустинкою, на якій залишився відбиток його лиця, і вручив його художнику.

Цей нерукотворний образ згодом не раз творив чудеса, зцілював людям тілесні рани та їхні душі.

І хай цей знаменний день 29 серпня 2015р. буде для людей маленького села величним та радісним, адже в цей день православна громада святкує своє престольне свято села.

Рік тому храм Нерукотворного Образу Спасителя рейдерськи було захоплено представниками Київського патріархату, тому православна громада змінивши свою назву вирішила будувати новий храм на честь Апостола Андрія Первозванного.

З цієї нагоди було відслужено Святкове  Богослужіння у палатці на подвір’ї хатини, в якій на даний час громада знайшла свій молитовний притулок.

Після Божественної літургії звершили хресний хід до Хреста, який був встановлений на місті майбутнього будівництва храму. Там було звершено Водосвятний молебень, та освячено Новосооруженний Хрест.

 

Переглядів: 229

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *